Varför borde vi prata mer om metaverse?

October 21, 2022

Facebook bytte förra året namn till Meta och plötsligt pratade hela branschen om begreppet metaverse. Men vad innebär begreppet egentligen? Och varför borde alla ha ett öga på vad som händer i de parallella digitala världarna?

Har du hört ordet metaverse i någon kontext? Kanske står det på din lista över saker du borde lära dig mer om. Vi satte oss ner med Åsa Sohl, creative director på mediebyrån Scream och vår egen marknadschef Lita Nazar och diskuterade varför digitala världar är högaktuellt idag.

Metaverse är ett begrepp som växte fram redan på 90-talet när man inom science fiction-världen pratade om alternativa världar bortom universum. Idag används begreppet för att beskriva digitala världar där användarna kan interagera med varandra. Exempel på världar som lyfts fram är alltifrån spel som World of Warcraft, Fortnite, Roblox men även sociala plattformar som Teams och Snapchat.

– Egentligen är digitala världar inget nytt fenomen. Men när Facebook bytte namn förra året, och med sitt namnbyte också började associera sig med begreppet metaverse, fick det ett rejält uppsving, förklarar Åsa. Både Meta och Microsoft har uttalade strategier kring att utveckla interaktiva plattformar och väva ihop med VR -upplevelser.

Åsa Sohl, Snapchat.

– Jag tror också att det som verkligen fått folk att få upp ögonen för metaverse är nog den digitalisering som vi alla, vare sig vi ville det eller inte, fick genomgå under pandemiperioden. Även äldre började umgås mer digitalt samt e-handla. För många kändes det nog avlägset att befinna sig i en digital värld innan pandemin, men så här efter pandemitider känns nog den digitala världen närmare än någonsin för många av oss, menar Lita.

Vad är det som gör metaverse så spännande utifrån ett varumärkesperspektiv?

– Varumärken letar ju alltid efter plattformar där man kan tillbringa så mycket tid som möjligt med sina kunder. Time spent är bevisat en av de viktigaste parametrarna för att ditt varumärke ska öka i kännedom och preferens, förklarar Åsa.

Spel och sociala plattformar är en naturlig del i många människors liv och för nya generationer är digitala valutor mer välbekant än kontanter. Idag finns flera tendenser i användarbeteenden som visar på att vårt vardagsliv är på väg att flytta in i de digitala världarna. Sökningar på Google minskar då människor i stället söker information på sociala plattformar. Och krogbranschen kan se att beteenden förändras i takt med att flera väljer att umgås digitalt via Tinder, i stället för att ses fysiskt på en bar eller restaurang.

– Det är därför jätteintressant att studera användarbeteenden och hur de ekonomiska ekosystemen i de digitala världarna fungerar, fortsätter Åsa. Det finns varumärken som kan hitta helt nya möjligheter till intäkter. Exempelvis har lyxmärken som Gucci sålt väskor på spelplattformen Roblox, bara en sådan sak!

Så vad är rådet till företag, är det dags att satsa?

Lita Nazar, Snapchat.

– Så här, närvaro och affärer i digitala världar som metaverse är kanske inte rätt för alla varumärken. Just nu finns det fortfarande ett PR-värde i att vara först. Gamingvärlden är helt klart underutnyttjad exempelvis, där finns det stora möjligheter att nå målgrupper som annars är svåra att nå, menar Åsa.

Vad tror vi att användarna kommer att tycka om ytorna i de digitala världarna blir alltför kommersiella?

– Det är en intressant fråga, det är där dilemmat uppstår. De digitala världarna har tidigare stått för anonymitet och integritet, samtidigt som annonsörer idag kommer vilja kunna mäta effekt och förstå vilka det är mer exakt de når, resonerar Åsa. Som alltid är det viktigt som annonsör att vara relevant och anpassa sitt innehåll utifrån plattformen och vidare som plattform utforma företagssamarbeten som skapar ett mervärde för användaren.

– Diskussionen om cookies gör ju också att den här typen av möjligheter att nå användare utifrån kontext blir desto viktigare, fortsätter Lita. I stället för att stirra sig blind på att spåra användarna, tror jag mer på att styra mot beteenden och förstå behov.

Hur kan man som marknadschef bäst hålla sig uppdaterad?

– Se till att ha bra samarbetspartners som hjälper dig genom att trendspana och förse dig med relevant information genom bland annat nyhetsbrev och seminarier, menar Åsa.
– Samt har du barn eller ungdomar hemma? Intressera dig för vad de håller på med och lär dig samtidigt, tipsar Lita.