För några veckor sedan delades Guldspaden ut till förra årets mest viktiga avslöjande i svensk media. Flera av pristagarna lyfte att det är viktigare än någonsin med granskande journalistik. Något som läsarna också skriver under på.
Våra lokala nyhetsmedier består till stor del av innehåll som är av rapporterande typ, till exempel att ett nytt badhus ska öppna, lokala fotbollslagets framgångar eller att en politiker blivit utnämnd till en ny post. Det är den dagliga bevakningen som ska hålla läsarna uppdaterade med de senaste nyheterna.
Sen finns det den typen av journalistik som kräver mer grävande arbete. Ofta bygger det på ett tips från allmänheten, någon som tror att något inte riktigt står rätt till.
Från att ett granskande uppdrag tar sin början tills det går att publicera kan det ibland ta väldigt lång tid och många svåra avvägningar behöver göras.
– Medier har en viktig roll i att granska makten och bidra till att upprättahålla vår demokrati. Invånarna ska känna sig trygga i att det finns en instans som ska granska och avslöja felaktigheter. Där har vi som lokala medier ett stort ansvar eftersom majoriteten av beslut som påverkar medborgarna sker på lokal eller regional nivå, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning. Glädjande är att våra läsaranalyser också visar att det är just granskningar som är bland det som våra betalande läsare uppskattar mest.
Eva Burman och hennes kolleger på Eskilstuna-Kuriren har gjort flera uppmärksammade granskningar och ett som väckte stor uppmärksamhet under 2017 var när man avslöjade verksamheten bakom Facebook-kontot Granskning Sverige, som kom att få benämningen Trollfabriken. En Facebook-sida som från början såg ganska amatörmässigt organiserad ut men som visade sig vara en omfattande verksamhet med tydligt syfte att sprida rasism och skapa instabilitet i samhället. Personerna bakom kontot hade bland annat som uppdrag att ringa runt till tidningsredaktioner och ”tipsa” om nyheter som visade sig vara rena lögner.
– Granskningen visade hur olika intressen försöker påverka oss medborgare men var också en påminnelse till oss journalister att aldrig glömma bort att vara källkritiska, förklarar Eva. Tipsen från allmänheten är väldigt värdefulla och vi måste alltid fråga oss varför någon tipsar och vilka intressen som kan ligga bakom.
Vinnarna av årets Guldspaden visar på bredden av medier samt typen av avslöjanden. Exempelvis vann Trelleborgs Allehanda pris för sin granskning av baskethärvan, där det avslöjades att en basketförening förskingrat pengar genom skattefiffel och felaktig redovisning. En granskning som byggde på ett tips som kom in från allmänheten. Även TV4:s Kalla fakta vann pris för sitt avslöjande som skakade valrörelsen 2022 där man kunde avslöja att flera av partierna var beredda att hjälpa till med att ta emot stora anonyma donationer, något som enligt lag är förbjudet.
– När vi publicerar granskningar vet vi att det ofta bara är början på en rad av artiklar. Ofta väcker innehållet ett stort engagemang och läsarna vill veta mer och få flera perspektiv. Och ofta gör vi avslöjanden som i sin tur genererar händelser som kräver både rapportering och ytterligare granskning, förklarar Eva Burman. Här är det viktigt att vi som medier följer upp och ger alla möjligheten att uttala sig och bemöta innehållet. Vi ska klara av att både agera granskare men också kunna moderera en efterföljande diskussion där olika perspektiv ska få ta plats.